torek, 8. december 2015

sAJENJE bOŽIČNEGA žITA

Danes je Marušo v adventnem koledarju pričakal listek na katerem je pisalo, da bova posejali božično žito. 


Semena žita so iz Semenarne Ljubljana in zadaj na ovoju piše o božičnem žitu sledeče: 

Danes je mlado žito ob Božiču samo okras, čeprav je šega znana že več tisočletji v srednji Evropi in tudi na bližnjem Vzhodu. V Sloveniji ga imenujemo različno: "božično žito" na Gorenjskem, "kaljeno žito" na Štajerskem, "pšeničko" na Dolenjskem ter "večno življenje" v Beli Krajini. Šege se danes ljudje držijo iz navade, tu pa tam pa verujejo, da bo letina prihodnje leto obilnejša. Najbolj priljubljeni setveni dan je god sv. Barbare (4. dec.), na Marijin praznik (8. dec.) in god sv. Lucije (13. dec.). Pšenico sejemo v različne okrasne posode. Mlado žito postavimo k jaslicam ali kot praznični okras na mizo. 

Posejali sva ga na 2 različna načina, in sicer sva v prvo posodo nasuli okrasne kamenčke, dodali nekaj plasti vate, jo namočili in natrosili semena. 
V drugo posodo pa sva dali zemljo, natrosili semena, dodali še malo zemlje in malo zalili.


Obe posodi sva dali na okensko polico v kuhinji, kjer je dovolj svetlobe in tudi toplote, da bo žito lepo raslo. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar