nedelja, 28. avgust 2011

dARILA, dARILA, dARILA ...

V mesecu avgustu praznuje kar nekaj članov moje (bodoče) družine in prijateljic in zato sem sešila ...



... dve dišeči jagodki za sodelavki ...


... mini toaletno torbico za bodočo taščo:) ...



... mini puščico za teto.


Odkar so zacvetele sončnice na mojem vrtu, mi vsako darilo nekako uspe navezati na steblo in darilce izgleda prav simpatično :)


nedelja, 14. avgust 2011

pIKNIK V nARAVI ...

Danes sva se potepala v dolini reke Krke, kjer sva imela piknik kosilo v naravi in sva se nato v Žužemberku ohladila v mrzli, mrzli Krki:)


Ni piknika v naravi brez piknik košare. Košaro sem si sposodila, zjutraj pa sem za njo zašila še prevleko.






V košari so se skrivale različen dobrote, najboljši pa je bila zagotov sladica - pasteis de nata.





Ker je moja košara drugačna, sem malo priredila navodila in sem v bistvu pomerila koliko blaga potrebujem, da bo cela notranjost košare pokrita. Pustila sem še dovolj blaga, da sem naredila rob. Zarobila sem tako, da sem pustila prostor za okrasni trak, ki sem ga na koncu vpeljala in zavezala skupaj. Trakove sem našila še pri ročajih, da prevleka lepo ostane v košari.
Zraven sem zašila še prtiček, ki lepo pokrije košaro,
na pikniku pa ima vlogo prta:)


Pogled na Krko med kosilom.


Po kosilu sva se odpeljala v Žužemberk, kjer imajo simpatično plažo in sem si po plavanju privoščila branje. Ob tem pa sem uživala še v pogledu na grad:)



Bil je enostavno lep dan:)


sobota, 13. avgust 2011

dAN nA pRIMORSKEM

Danes sem z mojim dragim preživela en lep dan na Primorskem, kjer sva:

  • imela piknik na travniku v Kastelcu (s pogledom na slovensko obalo)
  • rolala iz Kopra v Izolo in nazaj (v Izoli so imeli boljšjaka in sva se malo razgledala, zato mi je zdajle čisto malo žal, da nisem kupila pladnja in 6 pripadajočih krožničkov porisanih z rožicami iz porcelana) - fotke z rolanja oz. boljšjaka žal ni na fotoaparatu:(
  • se po športanju osvežila v morju in poležavala na plaži pri svetilniku v Izoli in si po plavanju privoščila fige (le-te so ravno prav zrele in zato tako zelooo slastne)

  • večerjala v simpatični gostilinici v Izoli

  • en simpatičen dan zaključila na klopci s sladoledom v roki in pogledom na sončni zahod

 
Jutri imava v planu še en simpatičen izletek, vam poročam, če je bilo tudi tako fletno kot danes:)

sreda, 10. avgust 2011

V mOJI kUHINJI

Danes pa kar 2 objavi naenkrat, da malo nadoknadim za nazaj:)

V moji kuhinji danes zelo diši:)
Zjutraj se je v meni prebudila želja po ustvarjanju v kuhinji - kar se ne zgodi velikokrat:)

 
Ker se je v hladilniku nabralo veliko jabolk, sem naredila jabolčno pito:

 

 Očitno se bom morala naučiti delati lepšo mrežo:)

RECEPT ZA JABOLČNO PITO

SESTAVINE:
 
ZA VELIK PEKAČ:
300 g masla
1,5  pecilnega praška
600 g moke
150 g sladkorja v prahu
3 jajca
1 do 1,5 kg jabolk
cimet po okusu
sladkor za jabolka po okusu

POSTOPEK PRIPRAVE:

V skledo zmešamo moko, dodamo na koščke narezano maslo, jajca, sladkor v prahu, pecilni prašek. Vse sestavine dobro zgnetemo, da dobimo lepo kroglo, ki odstopa od sklede. Testo damo za 20 minut počivati. Med tem pripravimo jabolčni nadev.
Jabolka naribamo, dodamo sladkor po okusu in cimet in vse skupaj dobro premešamo. Ko je testo spočito, ga razvaljamo v velikost pekača in položimo v pekač. Če želimo, lahko testo namažemo s slivovo marmelado.
Testo, ki ostane, lahko porabimo tako, da ga razvaljamo in damo po vrhu jabolčne mase ali pa ga narežemo in oblikujemo po želji.
Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah oz. da zlato porjavi. Ko je pita pečena, jo po želji posujemo s sladkorjem v prahu.
  
Ker sva včeraj z E. pri njegovi mami nabrala veliko sliv, sem najprej naredila slivove cmoke:
 

 
RECEPT ZA CMOKE

SESTAVINE:

25 dag moke
5 dag margarine
2 jajca
4 dcl mleka
ščepec soli
sladkor
sadje

POSTOPEK PRIPRAVE:

Zavremo mleko, dodamo sol in noter stopimo margarino. Dodamo moko in zmešamo ter počakamo, da se ohladi. Nato dodamo jajca in zamesimo testo. Testo zvaljamo v klobaso in jo narežemo na koščke. Iz testa oblikujemo cmoke, v katere damo poljubno sadje, lahko dodamo tudi žličko sladkorja.
Danes sem cmoke delala iz polovične mase, iz cele mase jih pride 10 do 12, odvisno kako velike delamo.

Ker je ostalo še veliko sliv, sem naredila še slivovo marmelado oz. džem (ne vem točne razlike:)



 
 Trenutno je marmelada v pečici in jo med pisanjem te objave pridno mešam.
 
RECEPT ZA SLIVOVO MARMELADO:
 
SESTAVINE (za približno 4 male kozarce):

2 kg očiščenih sliv
0,5 kg sladkorja (lahko več ali manj odvisno od tega kako sladke so slive)

POSTOPEK PRIPRAVE:
 
Slive v velikem pekaču 1 do 2 uri pečemo na 1800 C in nato dodamo sladkor. Pečemo še eno uro. Vmes večkrat premešamo. Da je marmelada pečene, preverimo, tako da žličko marmalade damo na krožnik in ga obrnemo na glavo – če marmelada ne pade dol, je že pečena.  Vročo marmelado damo v kozarčke in zalijemo z malo ruma. Kozarčke takoj zapremo.
 
Vse recepte sem dobila pri moji mami in jo "samo" dvakrat poklicala in ji postavila nekaj vprašanj o pripravi:)  
 
Upam, da boste kakšen recept uporabili pri svojem ustvarjanju v kuhinji.
 
Pa dober tek!!!
 
 

pRENOVLJENI pREVLEKI

Včerajšnje deževno dopoldne je bilo kot nalašč za šivanje:)
S Tildinimi okrasnimi trakovi in blagom sem prenovila dve prevleki za blazinice, ki sedaj prav lepo poživita spalnico.




Tildino blago ni ravno poceni in iz kupljenega skušam narediti čimveč izdelkov. Zato sem se včeraj naučila šivati tudi prevleke z zadrgo (tako, ki se skrije). Sem kar malo ponosna nase, ker sem se naučila čisto sama. Gledala sem prevleko iz spalnice, naredila poizkusno prevleko (jo kar nekajkrat popravila:) in nato pričela šivati iz Tildinega blaga. Naredila sem dve prevleki in druga mi je že zelo lepo uspela. Tako, da bom sedaj delala samo še prevleke z zadrgo in tako prihranila na blagu:)

Kako izgledata prevleki, pa vam pokažem, ko ju bom pričela uporabljati:)

Ker sem celo dopoldne šivala, sem za nagrado dobila čigumi, ki sem se ga zeloo razveselila:)



Se ga še spomnite? Še vedno je tako dober kot včasih:)