Danes pa kar 2 objavi naenkrat, da malo nadoknadim za nazaj:)
V moji kuhinji danes zelo diši:)
Zjutraj se je v meni prebudila želja po ustvarjanju v kuhinji - kar se ne zgodi velikokrat:)
Ker se je v hladilniku nabralo veliko jabolk, sem naredila jabolčno pito:
Očitno se bom morala naučiti delati lepšo mrežo:)
SESTAVINE:
ZA VELIK PEKAČ:
300 g masla
1,5 pecilnega praška
600 g moke
150 g sladkorja v prahu
3 jajca
1 do 1,5 kg jabolk
cimet po okusu
sladkor za jabolka po okusu
POSTOPEK PRIPRAVE:
V skledo zmešamo moko, dodamo na koščke narezano maslo, jajca, sladkor v prahu, pecilni prašek. Vse sestavine dobro zgnetemo, da dobimo lepo kroglo, ki odstopa od sklede. Testo damo za 20 minut počivati. Med tem pripravimo jabolčni nadev.
Jabolka naribamo, dodamo sladkor po okusu in cimet in vse skupaj dobro premešamo. Ko je testo spočito, ga razvaljamo v velikost pekača in položimo v pekač. Če želimo, lahko testo namažemo s slivovo marmelado.
Testo, ki ostane, lahko porabimo tako, da ga razvaljamo in damo po vrhu jabolčne mase ali pa ga narežemo in oblikujemo po želji.
Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah oz. da zlato porjavi. Ko je pita pečena, jo po želji posujemo s sladkorjem v prahu.
Ker sva včeraj z E. pri njegovi mami nabrala veliko sliv, sem najprej naredila slivove cmoke:
RECEPT ZA CMOKE
SESTAVINE:
25 dag moke
5 dag margarine
2 jajca
4 dcl mleka
ščepec soli
sladkor
sadje
POSTOPEK PRIPRAVE:
Zavremo mleko, dodamo sol in noter stopimo margarino. Dodamo moko in zmešamo ter počakamo, da se ohladi. Nato dodamo jajca in zamesimo testo. Testo zvaljamo v klobaso in jo narežemo na koščke. Iz testa oblikujemo cmoke, v katere damo poljubno sadje, lahko dodamo tudi žličko sladkorja.
Danes sem cmoke delala iz polovične mase, iz cele mase jih pride 10 do 12, odvisno kako velike delamo.
Ker je ostalo še veliko sliv, sem naredila še slivovo marmelado oz. džem (ne vem točne razlike:)
Trenutno je marmelada v pečici in jo med pisanjem te objave pridno mešam.
RECEPT ZA SLIVOVO MARMELADO:
SESTAVINE (za približno 4 male kozarce):
2 kg očiščenih sliv
0,5 kg sladkorja (lahko več ali manj odvisno od tega kako sladke so slive)
POSTOPEK PRIPRAVE:
Slive v velikem pekaču 1 do 2 uri pečemo na 1800 C in nato dodamo sladkor. Pečemo še eno uro. Vmes večkrat premešamo. Da je marmelada pečene, preverimo, tako da žličko marmalade damo na krožnik in ga obrnemo na glavo – če marmelada ne pade dol, je že pečena. Vročo marmelado damo v kozarčke in zalijemo z malo ruma. Kozarčke takoj zapremo.
Vse recepte sem dobila pri moji mami in jo "samo" dvakrat poklicala in ji postavila nekaj vprašanj o pripravi:)
Upam, da boste kakšen recept uporabili pri svojem ustvarjanju v kuhinji.
Pa dober tek!!!